Home » Winkelcentrum

Winkelcentrum Overzicht Nederland 2020

Op zoek naar een overdekt winkelcentrum in Nederland waar 'het weer' geen invloed heeft? Vind de leukste winkelcentra op Overdektwinkelcentrum.nl. Ontdek voor- en achter de schermen het gezicht van winkeliers en ander nieuws via onze blogs. Daarnaast vind je per winkelcentrum wanneer het koopzondag is en wat de openingstijden zijn.

 

Wat is een winkelcentrum?

Een winkelcentrum of winkelcomplex is een gebouw of een reeks gebouwen waarin meerdere winkels zijn gevestigd, verbonden door gangen die het de klanten gemakkelijk maken om van winkel naar winkel te lopen. Winkelcentra zijn meestal voorzien van grote parkeerplaatsen.

Winkelcentra zijn er in vele maten en soorten. Vaak is de aankleding, tijdens feesten en dergelijke, themagericht zoals bijvoorbeeld rond de kersttijd met kerstverlichting en een kerstboom.

 

Ligging Winkelcentra

Er zijn winkelcentra bij de meeste kleine en grotere steden, deze liggen doorgaans langs een snelweg of aan de rand van de stad, zodat ze makkelijk per auto bereikbaar zijn en over voldoende ruimte beschikken. Vaak is er ook een woonboulevard en/of tuincentrum op of nabij een winkelcentrum.

 

Grote Winkelcentra Nederland

Het eerste overdekte winkelcentrum in Nederland was in Etten-Leur dat in 1965 geopend werd in het bijzijn van toenmalig staatssecretaris Joop Bakker en burgemeester A.J.A. Oderkerk. De echt grote megamalls naar buitenlands concept moeten nog naar Nederland komen. Het grootste winkelcentrum op dit moment is Mall of the Netherlands in Leidschendam.

 

 

Daarnaast nog een aantal tamelijk grote winkelcentra in Nederland:

 • Winkelcentrum Kronenburg (Arnhem)
 • Winkelcentrum Cityplaza (Nieuwegein)
 • Winkelcentrum Zuidplein (Rotterdam)
 • Winkelcentrum Alexandrium (Rotterdam)
 • Hoog Catharijne (Utrecht)
 • The Wall (winkelcentrum) (Utrecht)

 

Grote Winkelcentra België

Onze zuiderburen België telt talrijke grote winkelcentra. Dit is de top 10 van de grootste winkelcentra in België naar oppervlakte:

 

 1. Wijnegem Shopping Center (Wijnegem)
 2. L'Esplanade (Louvain-la-Neuve)
 3. City 2 (Brussel)
 4. Médiacité Liège (Luik)
 5. Waasland Shopping Center (Sint-Niklaas)
 6. Docks Bruxsel (Brussel)
 7. Woluwe Shopping Center (Sint-Lambrechts-Woluwe)
 8. Grands Prés (Bergen)
 9. Rive Gauche (Charleroi)
 10. Westland Shopping Center (Anderlecht)